Przejdź do stopki

XXII Dożynki Powiatu Tarnowskiego - 27 sierpnia 2023

XXII Dożynki Powiatu Tarnowskiego - 27 sierpnia 2023

Treść

Na dożynki Powiat Tarnowski zaprasza do Ryglic
27 sierpnia odbędą się XXII Dożynki Powiatu Tarnowskiego. Tym razem w gościnnych Ryglicach. Miejscem wydarzenia będzie tamtejszy Rynek. Idea wydarzenia łączy elementy obyczajowości ludowej z kultura popularną, a tradycję z nowoczesną formułą imprez masowych. Gwiazdą wieczoru będzie Red Queen.
Starosta tarnowski Roman Łucarz wyraża satysfakcję z faktu, iż gmina Ryglice będzie gospodarzem wydarzenia o randze powiatowej. - Chcemy, by powiatowe święto chleba było nie tylko świętem rolników, ale całego powiatu, imprezą o charakterze integracyjnym - podkreśla. - Będzie sporo stoisk gastronomicznych, bogata oferta dla dzieci i młodzieży. Zależy nam zwłaszcza na dotarciu z przekazem do ludzi młodych, którzy nie doświadczyli w swoim życiu ciężkiej pracy na roli. W trakcie tego powiatowego i gminnego święta każdy będzie mógł odnaleźć coś dla siebie. Nie zapominamy jednak, że dożynki w swoim najgłębszym znaczeniu są podziękowaniem za dar chleba. - tłumaczy starosta Roman Łucarz.
- Zapraszam do Ryglic. Będą gwiazdy wieczoru, mnóstwo różnych atrakcji, będą obecni nasi partnerzy zagraniczni - mówi Burmistrz Ryglic Paweł Augustyn. - Dożynki to okazja, aby wyrazić wdzięczność wobec pracujących na roli, stąd chciałbym bardzo serdecznie podziękować wszystkim rolnikom w naszym powiecie. Dziękuję za ciężką i trudną pracę, ale także za pielęgnowanie i przechowywanie skarbu naszej wiary i miłości do ziemi ojczystej. - dodaje włodarz gminy.
 


Odkryją smaki powiatu tarnowskiego

Dożynkom powiatowym w Ryglicach będzie towarzyszyć niecodzienna inicjatywa „Smaki mojego domu - tradycje kulinarne powiatu tarnowskiego”. W ramach tego przedsięwzięcia m.in. kilka kół
gospodyń wiejskich zmierzy się z wyzwaniem jak najwierniejszego odtworzenia XIX-wiecznej potrawy – zupy pejzanki. A to tylko element większej całości kulinarnych atrakcji. Impreza odbędzie się w
niedzielę, 27 sierpnia w godz. 14-20.

W ramach „Smaków mojego domu” przewidziano warsztaty kulinarne w zakresie przygotowania wybranych potraw, pokaz kulinarny, a także kiermasz kulinarny połączony z degustacją i prezentacją różnego
rodzaju produktów i dań kulinarnych.

– Aktualnie na terenie powiatu tarnowskiego, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie prowadzi badania związane z zachowaniem niematerialnego dziedzictwa kulturowego, w tym tradycyjnych regionalnych potraw z
pogranicza województw małopolskiego i podkarpackiego. W ramach realizowanego zadania chcielibyśmy zaprezentować charakterystyczne dla naszego regionu potrawy, opowiedzieć o ich historii i związanych z
nimi tradycjami, a poprzez warsztaty i pokazy kulinarne nauczyć sposobu ich przyrządzania. Każdy uczestnik wydarzenia będzie miał możliwość ich degustacji – podkreślają organizatorzy z
Tarnowskiej Organizacji Turystycznej.

Warto dodać, że w obliczu masowej produkcji jednorodnego i często mało wartościowego jedzenia coraz więcej osób poszukuje potraw i dań unikalnych, specyficznych dla danego obszaru. Tymczasem każde
miejsce posiada dziedzictwo, które wpisane jest w jego tożsamość.
Często jest to tradycyjna kuchnia, będąca swoista wizytówką danego miejsca. Tarnowska Organizacja Turystyczna chce wyeksponować te atuty, aby kuchnia została zauważona i doceniona przez mieszkańców,
turystów, miłośników dziedzictwa etc.

- Niejeden kucharz przekonał się, że przepisy znalezione w starych książkach bywają trudne do odtworzenia. Mało kto obecnie wie, ile to łut drożdży albo garniec mąki – dodają inicjatorzy projektu.
Dożynki powiatowe są doskonałą okazją, aby w łatwy sposób dotrzeć do szerokiego grona odbiorców.

– Chcemy wykorzystać przepisy odnalezione przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie w działalności instytucji kultury i szkół gastronomicznych z terenu powiatu oraz przy współpracy z Powiatem
Tarnowskim zadbać o ich kultywowanie m.in. w ramach prowadzonych przez powiat instytucji kultury czy placówek edukacyjnych. Przepisy zostaną wykorzystane podczas bezpłatnych warsztatów dla szkół oraz w
programach popularyzujących turystykę kulinarną, np. w ramach Polskiej Marki Turystycznej enoTARNOWSKIE – zdradza Tarnowska
Organizacja Turystyczna.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Kultura - Interwencje. Edycja 2023

 

404070